Friday, 11 January 2013

BALI, INDONESIA.... =)

                                                                      

                                    WE ARE FAMILY....=)



Selamat Datang ke Garuda, Indonesia....hahaha..tue lar patah perkataan yang tidak dilupakan apabila bercuti besama Keluarga di Bali, Indonesia.... percutian kami selama 4 hari 3 malam, dan kami mengunakan khidmat agen dari malaysia...yelar kan bawak ibubapa gan budak kecik....so just follow jer ar plan pakej tue...senang....hotel, makan,entrance semua dh cover....just bawak duit poket jer...hehehe...

Kami menaiki penerbangan garuda...so far services yew okey lar...kte bagi 3/5...sbb... ruang antara penumpang luas...makanan biase2...layanan biase2 jer....overall okay lar... =)



Setibanya kami disana di sambut oleh gadis2 bali yg ingin mengalungkan bunge2 dileher...mcm picture kat atas tue...huhu..ciap shaqeel pun dapat....hehehe..=) Sampai Denpasar,Bali....kami menaiki mini bas..comey dan selesa...(luper nak amek pic bas..hehehe) kami trus di bawa ke uluwatu dan garuda wishnu kencana cultural park...view memang cantek...pas2 kami trus dibawa makan malam di Jimbara, tempat ni menyediakan makanan seefod...makananyer oke2 lar...cume view yer yang cantek...(kalu pegi berdua..romantik lar..hehehe) dan kami trus dibawa ke hotel penginapan di bandar KUTA..Matahari Hotel...memang btol2 kat bandar..so..mmg havoc jap ar...bile malam...mak ai..kiri kanan club mule beroperasi...(ayah kte geleng pale jer ar...hehehe) jalan raya penuh dengan owang2 yang terlebih minum...motif... =p anyway otel kami memang btol2 bedekatan dengan kawasan pengeboman club malam yg mengorbankan ramai pelancong terutama dari australia...skrg sudah menjadi Monument Bom Bali (pic amek belah malam..so memang gelap...sowy)



Hari kedua kami dibawa menonton barong dance...huhu..mule agak menakutkan sebab penariye memakai custom y pelik2...tapi lelama jd enjoy plak tgk persembahan barong dance nie... selepas tu kami di bawa ke pergunungan kintamani...view tempat tue memang tebaek lar...sejuk dan nyaman jer...tp sy spoil jer...perniaga kat situ sukew ikut kami dan paksa beli barang...pantang tengok jer...trus pakse..(so moral of the story..if taknak beli,tak yah tengok pun..dan lagi satu tolong jangan kuarkan duit banyak atau besau depan peniaga...nnt dowang trus nek kan harga bile kte jd nak beli...sbb kte penah tekene..so be careful..oops =) kami trus meneruskan perjalanan ke kedai2 cenderamata yang ada disekitar kawasan ubud pada petang tue...harga agak berpatutan...dan barangan jugak agak menarik..hehehe..tp beli ckit jer sbb pak supir tu kate ada pot lagi murah..so kami beli ckit jer ar..hehehe...malam tue kami dibawa ke kedai makan ala minang..memang tebaek lar...sedap hingga menjilat jari...hahahaha.....




hari ketiga kami disana kami dibawa ke padang-padang beach....kat situ banyak aktiviti-aktiviti sukan air... kami sekeluarge just lepak2 jer kat area tue...malas ar nak basahkan baju...lagipun x bawak baju basah...ehmmm =( pantai tue sangat  ramai....so kami just lawat2 je kawasan tue...

Selepas itu kami dibawa ke tempat yang paling dinantikan..hehehe. TANAH LOT... tempat nie merupakan tempah sembahyang bagi kaum budha...yg special tempat nie adalah kuil yer berada di tengah laut...bila waktu air sedang surut...owang ramai boleh pegi ke kuil tue..tapi bila air naik..hahaha....pepandai lar...hehehe...kami x sampai ke sane...sebab leceh ar..so kami amek pic dari jauh jer..hehehe....mcm pic kat atas nie... pas dh picture mikcure...ape lagi kami shopping ar...harga kat sini agak berpatutan dan banyak pilihan...so kene rajin cari dan masuk di setiap kedai...mcm t-shirt key...lukisan ker...kain batik ker...ok lar... berbaloi...=)

Pada petang itu kami makan malam di sebuah lagi restoran masakan padang....makanan sgt sedap dan berpatutan harganya...(sbb tgk harga kat menu..hehe...) sebelum kami pulang ke otel...kami dibawa ke sebuah lagi kedai cenderamata yang agak besar jugak iaitu krishna...kat sana banyak brg2 cenderamata yang boleh dibeli dengan harga yang lebih murah compare dengan tempat lain...so borong gak ar kami kat sane..abes jugak jutaan rupiah...hehehehe.....

Malam terakhir kami di bali, kte dgn mak kte wat massage...rugi kalau dh pegi bali tak wat berurut nie..hehehe... satu badan lebih kurang RM30..so memang murah lar compare kat malaysia yang boleh cecah ratusan..hehehe...so malam tue kte tito dengan lena selepas diurut....lupe nak bagitau spa tue dalam otel matahari yang kami menginap...





keesokan harinya kami menaiki penerbangan pulang ke malaysia pada pukul 11pagi...kami menaiki garuda, penerbangan itu tetunda 1jam di jarkata...ehmmm...so agak penat ar kami menunggu..(yelar kan nak balik memang macam tue..naseb sejam jer..huhuhu) alhamdulilah kami sampai di KLIA pada pukul 5petang waktu malaysia...si adik bongsu dan kakak sedang menanti kepulangan kami....hehehe..=)

p/s : bali merupakan tempat yang sangat sempoi...tak terlalu mahal...(mata wang yg kecik) dan suasana romantik...so insyallah pada 24 januari - 27 januari kte akan pergi besama incik somi....memang dulu mase pegi bali pernah hajat kalu dah kawen nak bulan madu kat bali gan incik somi...alhamdulilah insyallah semua akan terlaksana...amin..=)  LOVE + EAT + PRAY 

No comments:

Post a Comment