Thursday, 7 February 2013

HM:Melaka...Operasi Asam Pedas Mak Jah....=)

Operasi asam pedas mak jah merupakan HM kami yang kedua..... kami pilih Melaka Bandaraya Besejarah sebagai destinasi kami kedua untuk berHM....kami just lepak di melaka selama 2 H 1 M jew.... memandangkan melaka dengan sg besi tidak lar begitu jauh...so kami plan lepak satu malam jer kat sana....ia sudah memadai percutian singkat kami....pejalanan kami ke melaka sangat lancar....kami melalui lebuhraya utara-selatan...jalan tak jem, cume kereta jer banyak atas jalan...so bawak pun slow ckit lar...tp kami tak kisah sangat sebab kami tak kejar masa...kami memang datang melaka tuk bercuti sambil berehat santai jew....=)

Tiba jew di bandaraya melaka.....mak aiiii...jem bangget.....nak masuk ke area bangunan merah tue pon makan satu jam....huuuuh...lotey den (macam lar kte yang bawak kete...hekhek) tapi pnat gak walaupun jadi penumpang kat sebelah jer....kami tiba di melaka agak lewat...(yelar tak plan pun nak turun melaka kan...) so dah ronda2 melaka malam tue...(ronda dalam kete jer....sebab jem) kami pun cari lar otel2 disekitar bandar hilir nie...actually otel memang banyak cume kena pandai pilih dengan kehendak or pilihan hati...kami just cari yang biasa2 jer...kami park kete kat parking...pas2 kami jalan kaki cari otel yang memberi harga yang berpatutan...make sure kowang tanya 3 4 otel dolu before book...sbb ada harga otel yang ditawarkan agak keterlaluan....padahal lebih kurang jer otel2 kat sekitar situ...cume name otel jew len...so bile dah taye dalam 3 4 otel...kami pon dapat bilik kosong untuk malam tue...alhamdulilah...sebab kebanyakan otel malam tue dah penuh...sebab kami datang hari minggu...faham2 lar melaka ni kan sentiasa menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara...so better next time plan awal2 otel maner nak dok...( trutame kalu bawak rombongan cik kiah yer...) 

kebetulan malam tue di kawasan otel kami ada pasar malam malam minggu....(pasar tue ala2 uptown...) mcm2 adew lar...so kami pon meronda2 kat kat pasar tue...tapi tak ada apa yang nak dibelikanya sebab kebanyakan barang boleh kami dapati di uptown kat area umah kami jer...(hehehe...lagi murah kot). kami hanya membeli makanan tuk dibawa ke otel jew...yang den tak leh lupe...apam balik kocik dia sodap...so next time kalu gi sane lagi leh lar beli lagi...satu keping dalam 70 sen...okey lar tue....(tp nak tunggu giliran tue lame sangat..sbb ramai gak owang beli kat kedai nie)

keesokan harinya kami kuar agak awal pagi....sebab kami takmo besesak..so kami kuar awal tuk sarapan dan pas2 kami trus bejalan2 disekitar bandaraya melaka... macam biasa lar kami pegi dataran pahlawan, muzium2 yang terletak sepanjang bangunan merah tue....pas2 kami singgah ke kapal yang tepi jalan tue...akhir skali kami menaiki menara taming sari...hanya RM10 jew sowang....

Nie bukti jalanraya masih lenggang pada pagi ahad di sekitar dataran pahlawan.


                                        Nie disekitar kawasan mezium...


Elok jew kami turun dari menara taming sari...kami lihat jalan mula dah jem....kete mula dah banyak, dalam ati kami...naseblar kuar awal..kalu tak...nak nek menara pon kena beratur lama....hekhek... disana kami sempat beli buah tangan seperti asam pedas segera, cencaluk, kepek, dodol dan len2 lagi lar...actually macam2 ada kat sana....cume kte lar yang kena pandai cari dan pilih...harga pulak..kena pandai cari, ada harga diberi agak murah dan berpatutan... kami beli ckit jer... kedai2 yang boleh ditawar menawar kat depan kapal besau tue... ada banyak kedai cenderahati...harga boleh bincang... dan di jam besar bangunan merah...tue pon leh nego ckit...kat situ best sebab happening ckit...almaklum lar owang ramai...so seronok lar... kami sempat singgah tuk nak minum cendol jam besar (dego owang slalu kate cedap kan..) puyer la susah nak dapat kerusi kat situ...naseb dapat gak..=)

dalam sekitar kul 2pm kami bergerak pulang ke kuala lumpur... pejalanan pulang agak lancar...kereta kurang di jalan..mungkin kami gerak tengahri kan...so tak jem sangat lar. kalu petang ckit maybe jem lar kan... alhamdulilah kami sampai di sg besi dalam kul 4petang...lewat ckt sbb kami singgah di R&R...incik somi berehat sekejap...

p/s : luper nak bagitaw...malam minggu tue kami sebenarye nak nek river cruise..tapi owang beratur bukan men panjang....kalu kami beratur tak taw lar kul bape dapat nek..so kami pk xpe lar..nextime...next vacation plak kan...hehehe....

so percutian kami kali ni agak sempoi dan happening....memang gamble kami bercuti kali ni..(dekat leh lar gamble kan...hekhek)


                                        yeaaaahhhhh......kami disini...=)




sooo...see yaaaaa...=)




No comments:

Post a Comment